Let op: deadline buitenlandse btw terugvragen nadert!

Heb jij in 2018 kosten in een ander EU-land gemaakt waarover buitenlandse btw is berekend? Vraag dan uiterlijk 30 september 2019 de btw terug!

Hoe en wat
Buitenlandse btw terugvragen kan via de site van de Nederlandse Belastingdienst bij Btw terugvragen uit andere EU-landen. Hiervoor heb je inloggegevens nodig. Indien je deze nog niet hebt, is het aan te raden deze z.s.m. op te vragen. Het kan namelijk 4 weken duren voordat je deze ontvangt.

Om teruggaaf van btw uit een ander EU-land te ontvangen, dient jouw onderneming in Nederland gevestigd te zijn en de kosten dienen gemaakt te zijn voor btw belaste activiteiten. Indien je ook in het andere EU-land btw-aangifte doet, loopt de teruggaaf van de btw gewoon via de reguliere btw-aangifte in dat andere land.

Coulancerente
Mocht het, nadat jij verzoek om teruggaaf hebt verzonden, langer dan 15 dagen duren voordat de Belastingdienst het verzoek doorzendt naar het land van btw-teruggaaf, dan heb jij recht op coulancerente. Deze rentevergoeding kun je zelf verzoeken. Dit kan wel pas nadat je de btw-teruggaaf of de beschikking van het land van teruggaaf hebt ontvangen.

Invloed van Brexit
Let op: als je in 2018 / 2019 kosten in het Verenigd Koninkrijk hebt gemaakt, waarover Britse btw (VAT) berekend is, verandert het een en ander. Nu voor de Brexit uitstel is verleend tot 31 oktober 2019, zal de VAT 2018 nog in deze procedure meekunnen. Na de Brexit moet de VAT rechtstreeks bij de Belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk teruggevraagd worden. Het advies is daarom om nog vóór de Brexit de VAT 2019 terug te vorderen. De Belastingdienst kan anders niet garanderen dat jouw verzoek vóór de Brexit wordt doorgestuurd naar het Verenigd Koninkrijk.

Mocht je hier vragen over hebben of er meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op. Onze consultants helpen jou graag.

Bron: “Vraag Vóór 1 Oktober 2019 Buitenlandse Btw Terug.” Avanzer. 29 augustus 2019.

Geef een antwoord