BTW en thuiswerken

Welke BTW voor het faciliteren van werkruimte is aftrekbaar? En waar moeten ondernemers rekening mee houden?

Thuiswerken is tegenwoordig de norm. Hierdoor schaffen veel BTW-ondernemers producten of diensten aan om hun thuiswerkplek te faciliteren. Ondernemers hebben recht op BTW aftrek voor het faciliteren van hun werkruimte als ze deze werkruimte gebruiken voor hun met BTW belaste omzet.

Welke BTW op kosten is volledig aftrekbaar?
BTW op kosten die volledig toerekenbaar zijn aan de werkruimte is volledig aftrekbaar. Denk hierbij aan een computer die volledig zakelijk wordt gebruikt of een bureaustoel. De BTW-ondernemer moet wel aannemelijk maken dat de aangekochte producten volledig toerekenbaar zijn aan de werkruimte die wordt gebruikt voor met BTW belaste omzet.

Welke BTW op kosten is gedeeltelijk aftrekbaar?
Een werkruimte is veelal gevestigd in een privéwoning. Dit betekent dat bijvoorbeeld internetabonnementen, energiekosten en schoonmaakkosten betrekking hebben op de gehele woning. Een BTW-ondernemer moet dan bepalen in hoeverre de kosten toerekenbaar zijn aan de werkruimte. De meest gebruikte methode voor toerekening is BTW-aftrek op basis van woonoppervlakte. Dit betekent dat als de werkruimte 20% van de woning beslaat, er recht is op 20% aftrek van de BTW.

Geef een antwoord